Украинският президент Володимир Зеленски благодари на Франция за подкрепата и изрази

...
Украинският президент Володимир Зеленски благодари на Франция за подкрепата и изрази
Коментари Харесай

Зеленски се надява скоро да види френски самолети в Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на Франция за подкрепата и изрази надежда скоро да види френски самолети в украинското небе, оповестява " Ройтерс ".

Той направи изказването си ден откакто френският му сътрудник Еманюел Макрон разгласи, че страната му възнамерява да предостави изтребители Mirage 2000 на Украйна.

Зеленски от дълго време показва разочарованието си от дългото време, което лишава на западните съдружници да вземат основни решения за военната поддръжка за Украйна и фактически да ѝ изпратят помощ във войната против Русия.

" Сигурен съм, че ще пристигна ден, в който в Украйна ще забележим същите самолети в нашето небе, които видяхме в небето на Нормандия през вчерашния ден ", уточни украинският водач пред френските депутати във връзка със самолетите от Втората международна война, които прелетяха по повод 80-ата годишнина от десанта в Нормандия, в честванията на който той взе участие през вчерашния ден.

" Вашата бойна авиация, брилянтни изтребители под командването на украински водачи ще потвърдят, че Европа е по-силна от злото, което се осмели да я заплаши ", увери Зеленски. " Сега, тъкмо както преди 80 години, можем да го потвърдим - силата на нашето единение, силата на нашия съюз, силата на нашите споделени идеали ".

На годишнината от десанта в Нормандия президентът на САЩ Джо Байдън прикани западните сили да продължат курса си по отношение на Украйна и да не се предават на съветската робия.



Френският президент Еманюел Макрон също направи връзка с историческия ден и даде обещание, че Европа няма да отслаби поддръжката си. Той не посочи какъв брой самолета Mirage ще даде Франция, нито по кое време ще се случи това и при какви финансови условия. Макрон обаче уточни, че Париж е предложил украински водачи да бъдат обучавани във Франция от това лято.

Mirage 2000 е многоцелеви едномоторен реактивен изтребител.

" Правим всичко, с цел да бъде запомнено нашето съдействие... след 80 години като победна борба, това е толкоз значимо ", акцентира Зеленски.

В знак, че ентусиазмът да се помогне на Украйна може да е разтърсен, Народното събрание, който приветства Зеленски няколко пъти, изглеждаше надалеч по-малко цялостен, в сравнение с когато украинският водач се обърна за първи път към него през март 2022 година

" Може ли Путин да завоюва войната? Не, тъй като ние нямаме право да загубим ", настоя Зеленски пред депутатите.

" Може ли тази война да свърши на в този момент съществувашите линии? Не, тъй като няма линии за злото, нито преди 80 години, нито в този момент ".

Украинските военни водачи намерено признават, че ситуацията на бойното поле на източния фронт се е влошила. Две години война изчерпаха боеприпасите и човешкия запас на Украйна, а несполучливата контраатака на страната предходната година срина бойния дух.

Въпреки че през април Конгресът на Съединени американски щати най-сетне утвърди дълго отлагания боен пакет в размер на 60 милиарда $, съгласно анализаторите сериозният дефицит на артилерийски снаряди в международен мащаб значи, че Украйна евентуално ще бъде превъзхождана от Русия до края на годината, макар че съдружниците на Киев усилват производството.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР